top of page

“DOVIDZEŇA” Helena Belůnková 1920-2024



Helena Bělůnková rod. Drevená sa narodila 23.novembra 1923 v Raslaviciach ako štvrté zo šiestich detí. Rodičia sa tešili trom dcéram a trom synom. V rodnej obci zostali žiť iba TRI SESTRY: Margita – neskôr Martausová, najstaršia zo sestier, pani Helena – po manželovi Bělůnková, a Anna Stoláriková rod. Drevená. Bratia sa rozišli do sveta. Pani Margitu Martausovú si našinci pamätajú ako predavačku v obchode so zeleninou, mladšia Anna Stoláriková pracovala celý čas ako kuchárka v škole v Raslaviciach.


Helena Belůnková (druhá sprava)


Pani Helena Bělůnková  pracovala na miestnom poľnohospodárskom družstve. Za svojho manžela Karola Bělůnka sa vydala počas 2.svetovej vojny. Manžel bol mäsiar. Dosť často mu neskôr v mäsiarstve vypomáhala. Manželia mali jediného syna Stanislava, ktorý zomrel mladý, iba 48-ročný. Pani Helena sa nikdy  nesťažovala. Bola veľmi pracovitá, stále pozitívne naladená a veselá osoba. Na družstve pri práci vedela rozprávať vtipné historky, takže bola veľmi obľúbená. Veľmi rada spievala, poznala mnoho ľudových piesní, milovala folklór. Dobre poznala aj miestne zvyky a rada o nich rozprávala mladým. Svojím humorom a pozitívnym prístupom k životu si získavala srdcia ľudí. Choroby ju obchádzali, celý život sa tešila dobrému zdraviu.  Bola relatívne sebestačná až do vysokého veku.  

2019 - Prekvapenie na meniny


Ešte ako storočná – v roku 2020 – chcela byť samostatná, dokázala si navariť,  narúbať drevo i zakúriť v piecke vo svojom domčeku, v ktorom prežila celý život.

2019 - Oslava menín babky Helenky


V roku 2020 sme zázračne rýchlo potrebovali novú inscenáciu, ktorá by vyhovovala priestoru, podmienkam a organizátorom podujatia, na ktorom účasť sme prisľúbili ešte o rok skôr. Žiaľ, keďže sa podujatie presunulo z interiéru do exteriéru - hru ktorú sme mali v pláne uviesť nebolo technicky možné odohrať. V priebehu dvoch týždňov sme upravili Čechovovu predlohu a vsadili ju približne do obdobia života a spomienok našej babky Helenky. Inšpirovali sme sa detskými hrami, spomienkami, hláškami, smiechom a srdečnosťou, ktoré jej boli vlastné.

2021 - Slovenská Sirota, natáčanie pozvánky


Od založenia divadla bola veľkou inšpiráciou pre náš kolektív. Keď sme začínali folklórnymi pásmami bola zdrojom piesňových materiálov, konzultantom pre výrobu kostýmov a výber látok a v neposlednom rade i sponzorom - čo je na dôchodcu úctyhodné a láskavé. Tri śestri sa nikdy nemali dostať na repertoár nášho divadla. Mali byť len jednorázovým experimentom. Po bardejovskej premiéro-derniére však prišlo prekvapenie. Ohlasy na predstavenie boli fantastické a ľudia si vyžiadali plné scénické uvedenia, ktorého sa dočkali hneď v novembri. Inscenáciu sme už v novembri, pri príležitosti oficiálnej premiéry v Raslaviciach, za prítomnosti rodiny, venovali práve jej.

V dnešnej dobe má inscenácia na konte 37 repríz, množstvo individuálnych a kolektívnych ocenení z oblastných i národných súťaží a festivalov. V apríli nás čaká prvý zahraničný zájazd do Srbska a v júni - mimo plánovaných vystúpení - týždňová šnúra predstavení.

2023 - Pocta Helene Belůnkovej v rámci NA SKOK-FEST III.


Od svojej storočnice bola Helena Belůnková odkázaná na pomoc najbližších. Doopatrovala ju jej nevesta Mária Belunková, manželka jej nebohého syna Stanislava. Svoje posledné roky prežila s rodinou obklopená láskou. Mottom jej života bola práca ("Mušime co? Robic!"), viera v Boha ("Kto veri v Krista - pije do čista!"), modlitba, spev a dobrá nálada. Takto „vyzbrojená“ dokázala prekonávať aj ťažké chvíle a životné prekážky - rovnako ako naše tri śestri.


Vždy keď sme sa s ňou lúčili vravela nám: " Price zaš a šicke, .... dovidzeňa!" ... Z úcty a vďaky sme pridali špeciálnu reprízu s podnázvom "DOVIDZEŇA", ktorá sa uskutoční 24. marca 2024 o 19:00 v divadelnej sále domu kultúry v Raslaviciach. Príďte si spolu s nami zaspomínať na výnimočnú osobnosť v našich životoch a šíriteľku kultúrneho dedičstva našej obce.

525 views0 comments
bottom of page