top of page

Divadlo NA SKOK uvádza premiéru novej inscenácie na motívy diela Williama Shakespeara Rómeo a Júlia

Updated: Jan 31

S potešením vás pozývame na nezabudnuteľný večer plný vášne, lásky a dramatických zvratov, ktorým bude spečatená premiéra našej novej inscenácie Rómeo a Júlia. Táto klasika od geniálneho Williama Shakespeara ožije v Divadle NA SKOK v divadelnej sále kultúrneho domu v Raslaviciach 17. februára 2024 o 18.00 hodine.


Inscenačná história Rómea a Júlie má na Slovensku  bohatú tradíciu. Táto klasická tragédia Williama Shakespeara bola interpretovaná rôznymi režisérmi. Prvá známa slovenská inscenácia sa uskutočnila v Spišskej Kapitule v roku 1900 a realizoval ju spišský redemptorista P. Vendelín Pleva. V našom divadle to bude prvé uvedenie jedného z mnohých autorových diel. Pripravte sa na jedinečný zážitok, kde sa klasika stretne s moderným umením. Naša inscenácia, na motívy Shakespearovho originálu, je tvorená vášňou, kreativitou, s cieľom priblížiť vám starobylý príbeh o láske a osude z iného uhla pohľadu. 



Z roka na rok sa pokúšame obohatiť náš repertoár o diela najznámejších svetových autorov  rôznych krajín. Po srdcervúcej slovenskej klasike, ruskej tragikomédii o nenaplnených snoch a surovej nemeckej dráme sme sa rozhodli mozaiku repertoáru obohatiť o anglickú romantiku. Každá potenciálna koncepcia u nás aj roky čaká na to správne obsadenie a tvorivý tím. Predstavitelia postáv, Ema Bašistová a Martin Bučko, nedávno debutovali v našom divadle a ich vstup na scénu bol poznačený hereckým nadšením a diváckym úspechom. Od ich debutu sme boli svedkami postupného zlepšovania sa v hereckých prejavoch. Práve to nás utvrdilo v správnosti výberu tohto titulu. Odzrkadlilo sa to aj na tvorivom tíme, v ktorom sa prebudila ďalšia túžba posúvať svoje limity a pustiť sa do novej produkcie.



Z počmáraných nákresov vznikla vízia, ktorú naše dielne zhmotnili. Po minimalistických scénografiách sme sa rozhodli prvýkrát v našej histórií skonštruovať scénickú stavbu. Po dileme nad zvolením správneho prekladu, ktorý by najviac vyhovoval nášmu výkladu, sme zvolili cestu voľného spracovania Shakespearovho originálu. Naším cieľom bolo vytvoriť a nájsť prienik medzi klasickou, zaužívanou scénografiou a súčasnou retrospektívnou úpravou príbehu. Po práci na technických výkresoch sme za pár nocí vytvorili kulisy, na ktoré sa môžete tešiť na premiére. Tvorí ich zrúcanina gotickej hrobky, ktorá odráža nielen fyzický stav miesta, ale aj stav duší postáv a ich vzájomných vzťahov. Náš pohľad na klasickú tragédiu bude situovaný do mystického prostredia medzi nebom a zemou, kde rodičia zdieľajú príbeh mŕtvych milencov zo svojej perspektívy. Capuletová a Montek dostanú možnosť nahliadnuť na životný príbeh svojich detí, ktoré zahynuli pre nenaplnenú lásku. Tento pomyselný očistec sa pre nich stáva miestom pre zmierenie a odpustenie. Naše dielne si zároveň pre vás pripravili súčasný odev v "hollywoodskom" štýle s výnimkou dvoch historických anglických kostýmov, ktoré si Rómeo a Júlia oblečú na maškarný ples, kde sa prvýkrát stretnú. Veríme, že prostredníctvom týchto zložiek prijmete našu interpretáciu svetoznámeho príbehu tragickej lásky a zmierenia.



Na premiéru hry sme sa snažili zvoliť príznačný dátum. Deň zaľúbených v tomto roku pripadá na stredu, kedy zvyčajne nehráme. Slávnostnú premiéru vám ponúkame v sobotu 17. februára 2024 o osemnástej hodine. Pozývame vás prežiť tento deň v spoločnosti vášho milovaného človeka a divadla Na SKOK. Po predstavení sa tešíme na stretnutie s vami pri malom občerstvení.

Tešíme sa na vašu účasť a spoločný zážitok, ktorý bude hýbať srdcami a mysľami.


Tešíme sa na vašu účasť a spoločný zážitok, ktorý bude hýbať srdcami a mysľami.

Vstupenky si môžete zakúpiť na 0907 619 969, alebo na www.naskok.sk

 

Zdroj: Bc. Martin Bašista, vedúci DS NA SKOK

Foto: Veronika Šoltysová

 

Divadelný súbor NA SKOK

Toplianska 453/1, Raslavice 086 41

483 views0 comments
bottom of page